Λίστες στον OPAC

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον opac του Koha είναι οι Λίστες. Πρόκειται για λίστες που μπορούν να φτιάξουν οι χρήστες με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, εισάγωντας εγγραφές από τον κατάλογό μας.

Οι Λίστες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τις ιδιωτικές, τις δημόσιες και τις ανοικτές. Τις ιδιωτικές μπορεί να τις διαχειριστεί και να τις δει μόνο ο χρήστης που τις δημιούργησε ενώ τις δημόσιες μπορούν να τις δουν όλοι οι χρήστες αλλά να τις διαχειριστεί μόνο ο δημιουργός τους. Τις ανοικτές μπορούν να τις διαχειρστούν και να τις δουν όλοι οι χρήστες. Η ταξινόμησή τους γίνεται κατά τίτλο, συγγραφέα και ημερομηνία copyright. Η δημιουργία και διαχείρισή τους είναι πολύ απλή και γίνεται εφόσον συνδεθούμε στον opac.

Οι Λίστες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν θέλουμε να φτιάξουμε βιβλιογραφίες για τους χρήστες μας στις οποίες φυσικά μπορούν να συμβάλλουν και αυτοί . Εκτός από αυτό οι βιβλιοθηκονόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κρατάνε λίστες με βιβλία που πρέπει να μετακινούνται κατά καιρούς. Π.χ. στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες πολλοί καθηγητές επιλέγουν να έχουν διαφορετικά βιβλία στα reserve ράφια τους ανά εξάμηνο. Φτιάχνουμε μία λίστα για το χειμερινό και μία για το εαρινό εξάμηνο και κάθε φορά κοιτάμε τι πρέπει να βάλουμε στα ράφια του καθηγητή.

Στην εικόνα αυτή μπορείτε να δείτε πώς φαίνονται οι Λίστες στον λογαριασμό κάποιου χρήστη (όπως πάντα μη ξεχνάτε ότι η μετάφραση στα ελληνικά που φαίνεται στην εικόνα δεν είναι η διορθωμένη).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s